تلاش شهر جهانی یزد برای رفع مشکل نیروی ماهر صنعت گردشگری
تلاش شهر جهانی یزد برای رفع مشکل نیروی ماهر صنعت گردشگری

در حالی برخی از فعالان گردشگری شهر جهانی یزد از کمبود نیروی انسانی متخصص در این صنعت درآمدزای استان گلایه دارند و نسبت به این وضعیت احساس نگرانی می‌کنند که مدیران بزرگترین دانشگاه استان از شناسایی نیازهای رشته‌ای استان بر محور توسعه و جهانی شدن یزد خبر می‌دهند. «سید امیرناصر طباطبایی» عضو کمیسیون عالی واحدهای […]

در حالی برخی از فعالان گردشگری شهر جهانی یزد از کمبود نیروی انسانی متخصص در این صنعت درآمدزای استان گلایه دارند و نسبت به این وضعیت احساس نگرانی می‌کنند که مدیران بزرگترین دانشگاه استان از شناسایی نیازهای رشته‌ای استان بر محور توسعه و جهانی شدن یزد خبر می‌دهند.

«سید امیرناصر طباطبایی» عضو کمیسیون عالی واحدهای اقامتی، پذیرایی و تفریحی کشور در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با گلایه از ضعف استان در زمینه تامین نیروی انسانی کارامد و مناسب در صنعت هتلداری و به تبع آن گردشگری، اظهار می‌کند: علاوه بر ضعف در تامین زیرساخت‌های مختص گردشگری مانند حمل و نقل، با کمبود و ضعف در تامین نیروی انسانی کارآمد در صنعت پرورنق و تاثیرگذار هتلداری روبرو هستیم.

وی نبود رشته‌های مرتبط با این صنعت در دانشگاه‌های شهری جهانی را یکی از مهمترین ضعف‌های یزد عنوان می‌کند و می‌گوید: حتی مقاطع کاردانی و کارشناسی این رشته ‎ های مهم نیز در یزد وجود ندارد و بعضاً رشته‌های دیگری نیز که جزو ضرورت‌های گردشگری یزد هستند، هنوز وارد یزد نشده‌اند.

رییس جامعه هتلداران استان یزد تامین نیروی انسانی ماهر و کارآمد را یکی از جدی‌ترین نیازهای بخش گردشگری شهر جهانی یزد عنوان و بر ضرورت تامین زیرساخت ‎ های این رشته ‎ های دانشگاهی تاکید کرد.

شناسایی نیازهای رشته‌ای استان با محور جهانی شدن

اما «سید محمود زنجیرچی» مدیر برنامه، بودجه و تحول اداری دانشگاه یزد به عنوان دانشگاه مادر استان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، از پایش مداوم رشته‌های تحصیلی دانشگاه‌های استان در طرح جامع دانشگاه که تا سال ۹۹ ادامه دارد، خبر می‌دهد و می‌گوید: براساس پایش صورت گرفته در قالب طرح جامع دانشگاه، هر ساله استراتژی‌های مناسب برای رشته‌های مورد نیاز استان بکار گرفته می‌شود.

وی اضافه می‌کند: در همین راستا نیز رشته‌هایی که در دسته‌های خاصی قرار دارند، بازنگری شده، مطابق با کاربرد و محورهای توسعه و بازار یا بروز می‌شوند یا از پذیرش دانشجو در آن‌ها ممانعت به عمل می‌آید.

این مسئول در رابطه با افزودن برخی از رشته‌های تحصیلی مورد نیاز یزد به عنوان شهر جهانی، تصریح می‌کند: نیازهای رشته‌ای استان متناسب با محورهای توسعه به ویژه جهانی شدن فعالیت‌ها، بررسی و شناسایی شده است که از جمله این رشته‌ها می‌توان به هتل ‎ داری و رشته‌هایی مختص گردشگری اشاره کرد.

وی ادامه می‌دهد: البته طبعاً سیاست‌های سخت ‎ گیرانه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در اعطای مجوز راه‌اندازی رشته را نیز باید در نظر داشت ولی با این حال تلاش می‌کنیم که این رشته‌ها با رفع هر چه زودتر موانع آن ‎ ها مانند وجود عضو هیئت علمی در مراتب دانشیاری و استادی در استان، راه‌اندازی شوند.

زنجیرچی در همین رابطه اظهار می‌کند: متاسفانه از آنجایی که سرعت جذب هیات علمی برخی از رشته‌ها مانند هتل‌داری و جهانگردی به واسطه کم بودن تعداد فارغ‌التحصیلان کند و دشوار است، این رشته‌ها نیز با سرعت کمتری مجوز راه‌اندازی را دریافت می‌کنند.

این مسئول با بیان این که بعضاً رشته‌هایی مرتبط با شهرجهانی به دانشگاه یزد افزوده شده است، می‌گوید: البته این رشته‌ها در یک دانشکده خاص تجمیع نشده‌اند و در علوم مختلف از نگاه‌های مختلف به گردشگری پرداخته‌اند که از جمله آنها می‌توان به رشته ‎ های «برنامه‌ریزی گردشگری» و «مدیریت گردشگری و جغرافیا» به عنوان رشته‌های فعال دانشکده مدیریت و گروه جغرافیا اشاره کرد.

وی یادآور می‌شود: طبعاً طرح جامع در دوره حیات خود نیازمند بازنگری است که این امر در مورد دانشگاه یزد و به ویژه رشته‌های آن به طور مرتب و بنا به نیاز بازار کار انجام می ‎ شود و هر چند تلاش ما برای تحقق کامل برنامه جامع دانشگاه در انتهای این برنامه یعنی سال ۱۳۹۹ است اما با عنایت به مشکلات خارج از کنترل دانشگاه، انتظار تحقق بیش از ۹۰ درصد این برنامه‌ها را به صورت واقع‌بینانه داریم.

پژوهشکده نوپای میراث جهانی، مغز متفکر استان

مدیر برنامه، بودجه و تحول اداری دانشگاه یزد از فعالیت پژوهشکده نوپای میراث جهانی در دانشگاه یزد خبر می‌دهد و می‌گوید: پژوهشکده میراث جهانی که مصوبه لازم را کسب و از هیات امنا مجوز فعالیت خود را دریافت کرده است، در مراحل آغازین فعالیت خود قرار دارد که در آن به تمام جنبه‌های شهر جهانی یزد مانند ابعاد اجتماعی، فرهنگی، انسانی، کسب و کار، معماری، آب و حمل و نقل می‌پردازد.

وی اضافه می‌کند: انتظار می‌رود که این واحد پژوهشی با فعالیت جدی و بهره‌گیری از تجربه صاحبان تجربه و علم عالمان به مغز متفکر استان مبدل شود که البته این مهم مستلزم حمایت و همکاری دستگاه‌ها به عنوان بازوان اجرایی است.

این مسئول با بیان این که دانشگاه یزد از دانشگاه ‎ های سرآمد کشور در بسیاری از زمینه ‎ هاست، می‌گوید: هر چند که ارزیابی دقیقی در کشور وجود ندارد اما جایگاه برخی از دانشکده‌های دانشگاه یزد، مانند دانشکده معماری در کشور در رده سه دانشگاه برتر قرار دارد و به واسطه ارتباط ‎ های جدی با دانشگاه‌ها و نهادهای بین ‎ المللی مانند یونسکو می ‎ توانیم نقشی جدی را برای این حوزه در دانشگاه یزد تصور کنیم.

زنجیرچی در پایان نیز با اشاره به برخی از اقدامات قابل توجه دانشگاه یزد، یادآور می‌شود: دانشکده معماری دانشگاه یزد یکی از دانشکده‌های فعال در زمینه حفاظت از بافت جهانی و تاریخی یزد است و هرچند این اقدام هزینه‌هایی را همه ساله متحمل دانشگاه می‌کند ولی همواره در راستای ایفای رسالت اجتماعی خود حتی در شرایط سخت بودجه ‎ ای سال‌های اخیر این مهم را در اولویت برنامه‌های خود دارد.